Baan Yoo Yen

Leave a comment
Architecture, Interior

Baan Yoo Yen

Architect : TA-CHA Design 
Location : Nonthaburi
Area : 450 sq.m.
Year : 2013

จากการทำการบ้าน, เก็บข้อมูลและวิเคราะห์ของผู้ออกแบบ ทำให้เกิดการแปลงข้อมูลในการออกแบบบ้านหลังนี้เป็นรูปธรรม คือ “ชาน” ซึ่งชานนี้จะทำหน้าที่ “เชื่อม” เชื่อมคนกับคน (เนื่องจากเป็นครอบครัวขยาย มีคน 3 รุ่น 2 ครอบครัว มาอยู่ในบ้านหลังนี้) เชื่อมคนกับธรรมชาติ (เนื่องจากเจ้าของเป็นคนรักต้นไม้และธรรมชาติ) เชื่อมคนกับสิ่งแวดล้อม (มุมมองจากในบ้านสามารถมองออกมานอกบ้านได้โดยง่ายและปลอดภัย เนื่องจากอยู่ในตำแหน่งที่สูงกว่า จึงทำให้เกิดปฏิสัมพันธ์กับเพื่อนบ้าน)

In relation to a lot of research especially interview with the owner, our design intent has been interpreted as a simple but powerful word in Thai ‘Chan’ (Literally means terrace) However, ‘Chan’ back to history of Thailand is incredibly meaningful as connection. As stated, ‘Chan’ connects people with people (Three generation living in the same house) ‘Chan’ links people with nature (Friend of nature) ‘Chan’ joins people with surrounding (Internal space interact with adjacent neighbor while maintaining privacy.)

Chai's-03-lowres-CC Chai's-06-lowres-CC Chai's-08-lowres-CC Chai's-16-lowres-CC

แปลนของบ้านได้ทำการดัดแปลงแปลนของบ้านเรือนไทย โดยมีการปรับให้กะทัดรัดและเหมาะกับชีวิตของคนยุคใหม่ เก็บข้อดีของบ้านเรือนไว้ ตัวอย่างเช่น การถ่ายเทอากาศแบบธรรมชาติโดยที่ติดมุ้งลวดกันแมลง(โดยเฉพาะกลางบ้าน) และการดึงแสงผ่านช่องแสงกลางบ้าน ทั้งหมดนี้เพื่อให้เกิดการรับรู้และตระหนักรู้กับธรรมชาติ และเพื่อการจะอยู่ร่วมกับธรรมชาติอย่างดีที่สุด การลดการใช้พลังงานจึงเป็นเรื่องสำคัญ แสงแดดจะเข้าอาคารทางทิศใต้เป็นเวลานานในแต่ละวัน ผู้ออกแบบจึงได้นำบันไดหลักมาวางขนานเพื่อกรองความร้อนก่อนเข้าถึงผนังห้อง รวมถึงผนังภายนอกก่อผนังสองชั้นบวกกับระบบฉนวนตรงกลาง ซึ่งป้องกันความร้อนเข้าสู่พื้นที่อยู่อาศัยได้เป็นอย่างดี

ชั้นหนึ่งประกอบด้วย ห้องนั่งเล่นแบบกึ่งเปิดโล่ง ห้องทานอาหาร ครัวและห้องนอนคุณแม่ โดยมีชานกลางบ้านที่อยู่ใต้เงาของต้นไม้ใหญ่ ส่วนชั้นสองประกอบด้วยห้องนอนสี่ห้อง เชื่อมกันด้วยสะพานขนาดใหญ่ที่สัมผัสยอดไม้ได้ อีกหนึ่งจุดสำคัญของบ้านหลังนี้ คือ ประตูเหล็กกลางบ้านที่สูง 7 เมตร ทำหน้าที่เชื่อมชานเป็นผืนใหญ่หรือแบ่งชานออกเป็นภายนอกและในบ้าน โดยที่แสงและอากาศยังเชื่อมถึงกันได้

Space planning has been adapted from traditional Thai residential architecture. The advantages of the spirit of traditional Thai house are to be retained to suit modern lifestyle such as sustainable strategies – the stack effect to move hot air up and out of the home by drawing cool air in through the ground floor (center of the house) daylighting thru skylight in the middle of the house. This makes an indirect connection with environment. In order to eliminate the heat gain from south, a main staircase in the back of the house acts as the heat barrier as well as the exterior enclosure using double wall system with insulation to prevent heat entering to the living space.

The lower floor holds living room; semi-open to the environment, dining room, kitchen and guest bedroom. Again, there is ‘Chan’ connecting each area altogether with big tree in the middle. The upper floor holds four bedrooms linking by the upper ‘Chan’ and sensing top of tree movement. One of the key elements is the main steel seven meter high entry door connecting and dividing up internal and external spaces with proper natural ventilation and daylighting.

Chai's-21-lowres-CC Chai's-23-lowres-CC Chai's-25-lowres-CC Chai's-31-lowres-CC Chai's-46-lowres-CC Chai's-51-lowres-CC Chai's-43-lowres-CCChai's-57-lowres-CC Chai's-66-lowres-CC

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s